Septimus Severus ÇEŞMESİ


Septimus Severus Çeşmesi
Yapı, kentin güneye doğru genişlemesi sırasında Yuvarlak Planlı Kuleli avlunun güneyine, Güney Hamam’ın doğu cephesine bitişik olarak inşa edilmiştir. “L” planlıdır; Güney Hamam’dan gelen su, hemen önündeki havuzu doldurmaktadır. Yapının Güney Hamam ile bağlanan kısmı, kutsal kaynak mağarası girişi olarak tasarlanmıştır.

Yapının cephesinin iki katlı olduğu anlaşılmaktadır ve cephenin bu kısmında kesik alınlıklı bir düzenleme yapılmıştır. Bugün Antalya Müzesi’nde sergilenen alanlığının ön yüzlerinde tritonlar, yan yüzlerden birinde Helios ve diğerinde Selene kabartması bulunmaktadır. Alınlığın orta kısmında ise Artemis Pergaia, Üç Güzeller, Aphrodite ve onu taçlandıran Eros ile rahibenin betimleri görülmektedir.

Kazı sırasında İmparator Septimius Severus ve eşi Iulia Domna’nın heykelleri bulunmuştur. Ayrıca yapıda bulunan iki yazıt, tarihleme ve yapının banisini göstermesi açısından önemlidir: Kemerli geçit üzerinde yer alan yazıta göre yapı Artemis Pergaia, Septimius Severus, Geta (ismi silinmiş), Caracalla ve Iulia Domna’ya adanmıştır. Diğer yazıtta ise söz konusu “hydreion”u (su yapısı) Aurelia Paulina’nın yaptırttığı belirtilmiştir.